Šířka sloupců na kartě Index

Úvodní rady k použití programu Legacy Family Tree
747
Příspěvky: 20
Registrován: 09 črc 2015 13:28

Šířka sloupců na kartě Index

Příspěvekod 747 » 27 zář 2015 07:59

Omlouvám se za své dotazy, ale využívám prostoru pro otázky začátečníků.

Na kartě Index jsem si přidal sloupec Pref. sňatek: jméno partnera, vyhodil Pohlaví a zúžil šířku sloupců, abych při vybrané velikosti písma "Automaticky" viděl dobře obsah všech sloupců. Bohužel, program Legacy mi sám od sebe upraví šířku sloupců na původní, a tak nevidím to, co jsem si přál.
Neví někdo, jestli by šířku sloupců na kartě Index šlo v nějakém nastavení fixovat? Dík.

Uživatelský avatar
michal
Příspěvky: 463
Registrován: 06 čer 2013 21:37
Bydliště: Hostinné
Kontaktovat uživatele:

Re: Šířka sloupců na kartě Index

Příspěvekod michal » 27 zář 2015 21:47

Zkouším to testovat u sebe. Pokud zvolím velikost písma "Automaticky", skutečně si Legacy po každém spuštění upraví šířku sloupců po svém. Ale ono to je zřejmě v pořádku. Proto se tato volba jmenuje "Automaticky". Legacy si podle velikosti okna zvolí svoji velikost písma a s tím související šířku sloupců. Pokud se vám to nelíbí, musíte si zvolit vlastní velikost písma (já používám velikost 12 bodů), a pak zůstane šířka sloupců zachována tak, jak si ji upravíte (aspoň tak se to jeví v mé instalaci Legacy).

747
Příspěvky: 20
Registrován: 09 črc 2015 13:28

Re: Šířka sloupců na kartě Index

Příspěvekod 747 » 28 zář 2015 00:41

To je výborný tip, změnit velikost písma na 12 bodů. Teď se mi na kartu Index vejde i sloupec Otec. Vyzkouším si, jak dlouho nastavení sloupců vydrží.
Díky moc za radu!☺

Falt
Příspěvky: 254
Registrován: 30 srp 2013 23:48
Kontaktovat uživatele:

Re: Šířka sloupců na kartě Index

Příspěvekod Falt » 29 zář 2015 10:00

Trefil jste se do maličko složitějšího oříšku. Postup je popsán v Nápovědě k programu Legacy. Zvolte si Hledat, hledaný text Index a vybete téma Nastavení sloupců na kartě Index a Potomci
8-0162.jpg
Téma v nápovědě
8-0162.jpg (33.21 KiB) Zobrazeno 3376 x

Ve skutečnosti je nejlépe zjistit, zda nějaký soubor CustCols.usr vůbec máte. Pokud ano, doporučuji jej smazat. Program si vytvoří a uloží nový soubor s Vašimi volbami. Jak?

Na kartě Index vpravo nahoře zvolte Možnosti. Otevře se nabídka:
Volby.jpg
Volby pod menu Možnosti
Volby.jpg (8.55 KiB) Zobrazeno 3376 x


Vyberte Nastavení sloupců ...
Sloupce.jpg
Dialog pro nastavení sloupců
Sloupce.jpg (153.33 KiB) Zobrazeno 3376 x

Tady už lze vyhodit položky, které nepotřebujete a vybrat z nabídky ty, které chcete doplnit. Pořadí položek lze změnit přesunem nahoru/dolů. Šířku sloupců si nastavíte podle vlastní představy. Dokonce si můžete upravit i zobrazovaný text na kartě Index (ve sloupci Zobrazený název).

A nyní závěrečný krok: uložit zvolené nastavení. Název je na Vás, třeba "Moje". Výsledné nastavení se uloží do nového souboru CustCols.usr se všemi zapsanými hodnotami a se zvoleným názvem pro toto uložení. Good Luck!
:D

747
Příspěvky: 20
Registrován: 09 črc 2015 13:28

Re: Šířka sloupců na kartě Index

Příspěvekod 747 » 29 zář 2015 20:11

Dík Vám oběma za cenné rady. Vybral jsem si písmo 12 bodů, upravil i Zobrazený název a výsledek uložil. Nastavení na kartě Index už je nyní stabilní !! ☺☺☺

Falt
Příspěvky: 254
Registrován: 30 srp 2013 23:48
Kontaktovat uživatele:

Ukotvení sloupce se jmény

Příspěvekod Falt » 26 říj 2015 16:04

Indexy mohou obsahovat více sloupců než dolážeme na obrazovce přečíst naráz.
Od toho je na spodní straně karty Index vodorovný posuvník, kterým se můžeme přesunout na další sloupce. To je pomůcka výborná, ale po přesunu se nám může ztratit ze zorného pole sloupec se jmény. To je docela otrava, ne? Naštěstí se tvůrcům Legacy povedlo opatřit kartu Index obdobným fíglem, jaký známe ze spreadsheetu. Můžeme si první sloupce (nejřastěji asi první dva) zamknout. Jak? Je to patrné z obrázku:

kotva-sloupce_se_jmeny.jpg
Ukotvení prvních sloupců
kotva-sloupce_se_jmeny.jpg (79.27 KiB) Zobrazeno 3265 x

Uchopíme myší černý obdélníček v levém dolním rohu a přesouváme jej do potřebné polohy. Objeví se nyní obdélníčky dva a při rolování v podélném směru stále uvidíme zakotvené sloupce. Je to maličkost, která potěší!
:)


Zpět na “Začínáme s Legacy”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host